Arhiva emisiuni
XEmisiuni
Loading...

Cristian Tamaș

Mi se spune Tamaş. Cristian mă strigă doar cei care nu mă cunosc foarte bine sau şefii, atunci când sunt supăraţi pe mine.

Nu îmi prea place să vorbesc despre mine. Las mai bine imaginile să vorbească. De asta am ales să fiu cel din spatele camerei de filmat. Iar prima dată am fost în spatele unei camere în copilărie. În 1986, când, în România acelei vremi, era ceva de domeniul fanstasticului să ai în casă o cameră de filmat, fie ea şi un Panasonic M3. Acum, genul ăsta de cameră e din categoria muzeu, dar pentru mine a însemnat descoperirea unei mari pasiuni. Am crescut, tehnica a evoluat, am ţinut pasul, am crescut şi m-am îndrăgostit iremediabil de una din cele mai frumoase meserii din lume, după părerea mea.

Fac asta de 18 ani, şi încă mai am multe de descoperit. Prin obiectivul camerei am cunoscut oameni, locuri, am văzut bucurie şi lacrimi, am atins vârfuri de munţi şi am călătorit pe toate continentele. Am văzut lumea în alb-negru şi în culori, luxul de pe celebra Copacabana dar şi oamenii care trăiesc în ghetouri, pe gropile de gunoi de lângă Cluj. Lumea aşa cum e ea, la extreme, în imagini care nu mai au, uneori, nevoie de prea multe cuvinte. Aşa cum se vede totul, cel mai bine, din spatele unei camere de filmat. Ştiu sigur că acolo voi rămâne mulţi ani de acum încolo - în spatele camerei. Chiar dacă asta va însemna multe alte nopţi nedormite, zile petrecute în avion sau elicopter, cina, care ţine loc şi de mic dejun şi de prânz, servită pe capota maşinii. Acesta e poate cel mai lung text pe care l-am scris vreodată despre mine.

Cum vă spuneam, prefer să vorbească imaginile în locul meu. Şi dacă ne întâlnim vreodată, că lumea asta e mică, vă rog mult, spuneţi-mi Tamaş!


Cristian Tamaș
Operator Imagine În Premieră, Antena 3
email: cristian.tamas@inpremiera.ro