Arhiva emisiuni
XEmisiuni
Loading...

Denisa Morariu Tamaș

Eu...sunt mezina echipei. Cea trecută prin școli înalte din occident, cum spunea textul unui reportaj de la finalul sezonului I. Anul acesta si-a "luat" buletin și momentul în care am hotărât că jurnalism voi face în toate zilele trăite de atunci încolo. Nu-mi amintesc ce înțelegeam eu la 10 ani despre meseria aceasta, însă ce am ajuns să trăiesc astăzi depășește orice așteptări și imaginație. Și cred cu tărie că este numai începutul.

Am colindat țări străine și le-am și locuit. Acolo am înțeles că măr ionatan și toamnă frumos mirositoare ca în România nu voi găsi pe nicăieri. Acolo am înțeles că acasă este acolo unde iubești. Și-așa, iubirea pentru un proiect mare mi-a arătat că este momentul să mă întorc, deocamdată, acasă.

Pentru “În premieră”, am părăsit vestul, am părăsit marile lor instituții de presă și marile lor școli de jurnalism. Dacă mă uit în urmă cu regret? Nici măcar o clipă. Am primit de nenumărate ori întrebarea: ce a fost în mintea ta? Răspunsul? Simplu: revoluția. O revoluție cu lumini și microfoane și camere, o revoluție în doi: reporter și cameraman. Am știut din prima clipă că “În premieră” va lansa o nouă față a jurnalismului de televiziune cunoscut până atunci în România. Că va ajunge să abordeze un curent pe care marile instituții de presă străine încearcă acum să-l descifreze: jurnalismul cinematografic.

“În premieră” nu este un loc de muncă. Este un loc de împlinit vise, de pornit revoluții, de iubit meseria aceasta care mă convinge pe zi ce trece, pe sincron ce trece, pe filmare ce trece, că una mai frumoasă nu există. Și că pentru ea, nu există noțiunea de sacrificiu.

În jurul meu sunt oameni pe care, de cu mulți ani în urmă, îi urmăream la televizor și speram să am șansa într-o zi să-i cunosc personal. Mă întrebam atunci: oare ce le-aș spune dacă i-aș avea în față? Astăzi, îi am lângă mine și le ascult sfaturile venite din atâția ani de experiență la un loc. Dacă sunt norocoasă că mă trezesc dimineața și de-abia aștept să mă apuc de treabă? Sunt, e-adevărat.

Dar mă aflu la “În premieră” cu un vis mult mai mare decât acela de a învăța meserie și de a mă alătura unei echipe de revoluționari. Un vis de a lansa împreună o schimbare în jurnalismul românesc, de a-l duce la nivelul trusturilor de presă din vest pe care le-am părăsit. De a-i arăta generației mele că în țara mea și a ei se poate, că putem face din calitate o constantă a fiecărei zile, că merită să lupte pentru visul său, că mâna de oameni talentați care se ridică dintre voi, mezinii, merită să fie auzită aici, înăuntru, și în afară.

Nu are rost să vorbesc despre câtă muncă îmbinată cu dulci suferințe, câte săptămâni nedormite, câtă ambiție și câte mii de cărți citite pot împlini un vis. În schimb, la final, în calitate de mezină absolută, îndrăznesc să dau un sfat mic, în cinci verbe, tuturor mezinilor ce vor dori să-l citească și care vor considera și ei, la un moment dat, că meseria aceasta poate fi viața lor: visați, citiți, munciți, luptați și schimbați. Restul vine de la sine.


Denisa Morariu
Reporter În Premieră, Antena 3
email: denisa.morariu@inpremiera.ro