Arhiva emisiuni
XEmisiuni
Loading...

Liviu Dochița

Se întâmpla în 1995. Primul contact cu mirajul televiziunii. Era perioada pionieratulului, când a fi jurnalist mai reprezenta ceva, când meseria se "fura", nu se învăța pe băncile școlii. A fost primul contact cu o lume aparte, clădită pe un alt sistem de valori, în care termenii de: redacție, echipă, știre, filmare erau mai presus de familie, timp liber, prieteni. Colegii erau în aceeași măsură și prieteni și familie. Astfel am aflat că într-o redacție de știri timpul poate avea o altă dimensiune. 30 de secunde înaintea unei transmisiuni în direct erau, uneori, o eternitate. Se puteau rezolva atât de multe probleme neașteptate, echipa era întotdeauna prezentă și de fiecare dată, pe număratoarea inversă: 5,4,3,2,1 "sunteți în direct!", totul ieșea perfect. De cele mai multe ori imposibilul devenea posibil.

Anii petrecuți în diverse redacții mi-au întărit convingerea că numai lucrând în echipă totul putea funcționa cu precizia unui ceasornic elvețian. Timpul și spațiul au căpătat dimensiuni nebănuite. Prin ocularul îngust al camerei de luat vederi se deschidea un orizont atât de vast: prinți și cerșetori, agonie și extaz, viață și moarte. Toată bucuria și suferința unei lumi reale era absorbită și comprimată în cadre. Cadrul este unitatea de măsura în televiziune, el poate descrie în câteva secunde speranțe, disperare, trecut și viitor, început și sfârșit. Odată cu trecerea timpului am aflat că cea mai mare satisfacție este atunci când cadrele înșiruite într-o poveste generează reacții, când înlănțuirea digitală se transformă în emoții și atitudini.

Astfel de trăiri au fost amplificate de când m-am alăturat unui echipe de oameni deosebiți. O echipă al carei atribut este excelența în jurnalism. Excelența în câteva cuvinte: ... "În premieră" cu Carmen Avram.


Liviu Dochița
Operator Imagine În Premieră, Antena 3
email: liviu.dochita@inpremiera.ro